[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Porcje ugotowanego kurczakauÅ‚ożyć na talerzu i polać sosem.99 Kurczak pieczony z zioÅ‚amil kurczak, 3 Å‚yżki musztardy, l zÄ…bek czosnku, sól, pieprz, 3 gaÅ‚Ä…zkitrybuli, 3 gaÅ‚Ä…zki estragonu, 3 gaÅ‚Ä…zki kopru, 3 gaÅ‚Ä…zki pietruszki, 2gaÅ‚Ä…zki tymianku, l gaÅ‚Ä…zka majeranku, 2 Å‚yżki oliwy.BrytfannÄ™ lub ogniotrwaÅ‚e naczynie szklane do pieczenia drobiunatrzeć rozgniecionym czosnkiem.Kurczaka posmarować musztardÄ…,posypać solÄ… i pieprzem, uÅ‚ożyć w brytfannie i obÅ‚ożyć gaÅ‚Ä…zkamiziół,.oblać oliwÄ….BrytfannÄ™ przykryć i wstawić do zimnegopiekarnika, powoli ogrzewać do 250°C.Pieczenie trwa okoÅ‚o 1,5godz.Gotowego kurczaka podzielić na porcje i polać sosem zbrytfanny.Kaczka pieczona z miodem i zioÅ‚amil kaczka (2-2,5 kg), 4 Å‚yżki miodu, l Å‚yżka oliwy, l Å‚yżka posiekanegoÅ›wieżego lub roztartego suszonego rozmarynu, l Å‚yżka majeranku, lÅ‚yżka tymianku, 1/2 Å‚yżki czÄ…bru, 1/2 Å‚yżki hyzopu, pieprz, 4 Å‚yżki sokupomaraÅ„czowego lub cytrynowego.KaczkÄ™ przedzielić na pół i posmarować z obydwu stron miodem(jeÅ›li jest twardy, trzeba go podgrzać).Połówki kaczki uÅ‚ożyć skórkÄ…do góry w nasmarowanej oliwÄ… brytfannie, posypać zioÅ‚ami, solÄ… ipieprzem.NakÅ‚uć miÄ™so w kilku miejscach i polać sokiempomaraÅ„czowym lub cytrynowym.Pozostawić tak na 1-2 godz., żebykaczka przeszÅ‚a aromatem ziół.Wstawić do nagrzanego piekarnika ipiec w temperaturze 200°C przez l godz.W czasie pieczeniaprzewrócić połówki kaczki na drugÄ… stronÄ™ i przyrumienić.Poupieczeniu podzielić na porcje, nie polewać sosem powstaÅ‚ym przypieczeniu, ponieważ jest bardzo tÅ‚usty.Gęś w sosie jabÅ‚kowyml gęś, l szklanka biaÅ‚ego wytrawnego wina, l liść laurowy, l Å‚yżka ziarenbiaÅ‚ego pieprzu (może być czarny), l pÄ™czek wÅ‚oszczyzny, l Å‚yżeczka soli,2 Å‚yżki mÄ…ki, 3-4 jabÅ‚ka, 3-4 gaÅ‚Ä…zki suszonego majeranku zwiÄ…zanego wpÄ™czek.100 Gęś podzielić na porcje i uÅ‚ożyć w garnku, zalać winem i dodać tylewody, żeby caÅ‚kowicie przykryÅ‚a gęś.WÅ‚ożyć l liść laurowy, pieprz,wÅ‚oszczyznÄ™, wsypać sól i gotować na wolnym ogniu przez 90 minod chwili zagotowania.Wyjąć porcje gÄ™si na talerz, zebrać możliwiecaÅ‚y tÅ‚uszcz.Rosół gotować dalej, żeby odparowaÅ‚a część wody.MÄ…kÄ™ rozmieszać z 2 Å‚yżkami wczeÅ›niej zebranego tÅ‚uszczu, wlać dogotujÄ…cego siÄ™ rosoÅ‚u, wrzucić obrane i pokrojone na plasterki jabÅ‚ka,wÅ‚ożyć pÄ™czek majeranku i gotować jeszcze 10 min na wolnymogniu.MiÄ™so gÄ™si oddzielić od koÅ›ci i pokroić na mniejsze kawaÅ‚ki.Polać sosem, z którego wczeÅ›niej wyjąć majeranek.RybyFilet rybny duszony8 plasterków filetów, 2 Å‚yżki soku cytrynowego, 2 Å‚yżki masÅ‚a, l Å‚yżeczkasoli, 1/4 Å‚yżki biaÅ‚ego lub czarnego pieprzu, po l Å‚yżce koperku,estragonu, pietruszki i melisy, 1/4 szklanki biaÅ‚ego wytrawnego wina, 1/4szklanki Å›mietany, 2 Å‚yżki mÄ…ki.Plasterki filetów skropić sokiem cytrynowym i zostawić na 15 min.MasÅ‚o stopić na patelni, filety wkÅ‚adać pojedynczo, posypujÄ…c je solÄ…,pieprzem i posiekanymi zioÅ‚ami.Wlać wino, przykryć patelniÄ™ i nabardzo wolnym ogniu dusić 10 min.Wyjąć rybÄ™ na talerze, sosszybko zagotować i wlać do niego Å›mietanÄ™ rozmieszanÄ… z mÄ…kÄ…,stale mieszajÄ…c zagotować, przyprawić solÄ… oraz pieprzem i polaćnim rybÄ™.Filet rybny zapiekanyl cebula, 4 Å‚yżki oliwy, 2 zÄ…bki czosnku, 50 dag pomidorów lub l maÅ‚apuszka koncentratu pomidorowego rozrobiona w 3000 ml wody, 1/2Å‚yżeczki soli, 1/4 Å‚yżeczki pieprzu, 1/4 Å‚yżeczki bazylii, 1/4 Å‚yżeczkilebiodki, l liść laurowy, 8 plasterków filetów, 2-3 Å‚yżki sokucytrynowego, l Å‚yżeczka soli, 3 Å‚yżki masÅ‚a, 10 dag pieczarek.CebulÄ™ bardzo drobno posiekać i podsmażyć na oliwie, dodaćrozgnieciony czosnek (nie rumienić), a nastÄ™pnie pomidory obrane ze101 skórki lub rozrobiony z wodÄ… koncentrat pomidorowy i zioÅ‚a.Sosgotować na bardzo wolnym ogniu, aż stanie siÄ™ gÄ™stawy.Filety na 15min przed smażeniem skropić sokiem z cytryny i posolić.Smażyć jeszybko na rozgrzanym maÅ›le lub oleju i przekÅ‚adać do brytfanny lubnaczynia do zapiekania.Na pozostaÅ‚ym ze smażenia ryb maÅ›lepodsmażyć pokrojone na cieniutkie plasterki pieczarki.Ryby zalaćsosem pomidorowym, na wierzchu uÅ‚ożyć pieczarki i wszystkozapiec krótko w piekarniku o temperaturze 180-200°C.Podawaćposypane posiekanÄ… pietruszkÄ….Filet rybny z estragonem8 plasterków filetów, 4 Å‚yżki soku cytrynowego, 2 Å‚yżki estragonu, 1/2Å‚yżeczki biaÅ‚ego pieprzu (może być czarny), 2 Å‚yżki masÅ‚a lub olej, 2Å‚yżki pÅ‚atków kukurydzianych, 2 Å‚yżki tartego żółtego sera (parntezan,ementaler lub inny Å‚agodny ser), sól.Filety skropić sokiem cytrynowym, posypać estragonem orazpieprzem i pozostawić na 15-30 min.MasÅ‚o stopić na patelni, porcjefiletów panierować w mÄ…ce i wkÅ‚adać na patelniÄ™.Usmażyć nazÅ‚otobrÄ…zowy kolor z obu stron, a nastÄ™pnie każdy kawaÅ‚ek posolić,posypać pÅ‚atkami kukurydzianymi i żółtym serem, smażyć jeszcze lmin, już nie odwracajÄ…c.Przed podaniem posypać Å›wieżymposiekanym estragonem lub pietruszkÄ….Makrela, dorsz (lub inna ryba morska)smażona z sosem remuladowym4 maÅ‚e ryby, l jajko, l maÅ‚a cebula, l tarta buÅ‚ka, sól, pieprz, 4 Å‚yżkioliwy.Sos remuladowy: 2 Å‚yżki majonezu, l szklanka jogurtu, 3-4 Å‚yżkipietruszki, koperku i szczypiorku, sok cytrynowy, 2 Å‚yżki oliwy.Ryby oczyÅ›cić, podzielić na kawaÅ‚ki.CebulÄ™ bardzo drobno posiekać,zmieszać z jajkiem.KawaÅ‚ki ryby maczać w jajku z cebulÄ…, anastÄ™pnie obtaczać w tartej buÅ‚ce, posypać solÄ… oraz pieprzem i kÅ‚aśćna patelniÄ™ z rozgrzanÄ… oliwÄ….Zmieszać wszystkie skÅ‚adniki sosu,można dodać jeszcze szczyptÄ™ cukru.UsmażonÄ… rybÄ™ wyjąć na talerzi polać sosem.102 Rys.17.PstrÄ…g pieczony w folii aluminiowej Halibut z rozmarynem (również pstrÄ…g lub inna ryba)4 porcje halibuta, l Å‚yżka oliwy, sól, pieprz, 4 maÅ‚e cebulki dymki zzielonym szczypiorem lub l duża cebula, 4 pomidory, 2 Å‚yżkiposiekanego rozmarynu.Przygotować 4 kawaÅ‚ki folii aluminiowej i posmarować je oliwÄ….Nafolii uÅ‚ożyć porcje ryby posypane z obydwu stron solÄ… i pieprzem, nanie kÅ‚aść drobno pokrojonÄ… cebulÄ™ i pomidory (obrane ze skórki i teżdrobno pokrojone).Na koÅ„cu każdÄ… porcjÄ™ posypać rozmarynem idokÅ‚adnie zamknąć foliÄ™.WÅ‚ożyć do piekarnika nagrzanego dotemperatury 180°C i piec okoÅ‚o 25 min.SaÅ‚atka z halibuta lub dorsza50 dag halibuta lub dorsza, 3 Å‚yżki oliwy, l Å‚yżka soku cytrynowego, sól,pieprz, l pÄ™czek mÅ‚odej cebuli dymki ze szczypiorem, 3 Å‚yżkiposiekanych Å›wieżych ziół (estragon, trybula, szczypiorek, koperek) [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lo2chrzanow.htw.pl