[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Bezwartościowe jedzenie doda twemu ciału tłuszczu, ale nie zbuduje magazynów zeskładnikami odżywczymi oraz tkanki mięśniowej pozbawionej tłuszczu.Proponowana tu dieta jest opracowana pod kątem wzmocnienia, a nierozbudowywania organizmu.Jej rezultatem powinien być niewielki przyrost na wadze, którypozwoli na zorganizowanie małych magazynów tłuszczu.Plan dietyDieta została pomyślana tak, by zachęcić organizm do zwiększenia masy ciała.Jestbogata w białko roślinne i błonnik, natomiast zawiera mało tłuszczów nasyconych.Są topotrawy wysokoodżywcze i wysokotłuszczowe, np.orzechy, nasiona, produkty uzupełniające.Mają one zwiększyć zapasy tłuszczu oraz białka, wzmocnić układ odpornościowy i osłabićnowotwór przed rozpoczęciem leczenia.Wskazówki makroodżywcze:143 " 25-30% kalorii z tłuszczu (z ryb, drobiu, nasion lnu, tranu, oliwy)." 55% kalorii z węglowodanów złożonych (z ziaren, roślin strączkowych, owoców i warzyw)." 15-20% kalorii z białek (z roślin strączkowych, orzechów i nasion, potraw sojowych isoczewicy)." 8-10 szklanek wody dziennie (najlepiej filtrowanej)Aby sprawdzić, czy spożywasz wystarczającą ilość białek i kalorii, przeprowadznastępujące obliczenia: (Spójrz na tabelę na str.189 i wypełnij)Pożądana masa ciała: _____ kgMinimalne zapotrzebowanie na białko = Pożądana masa ciała x 1,11 = _____ gDzienne zapotrzebowanie na kalorie (dla mężczyzn)Pożądana masa ciała x 40 = _____ kaloriiDzienne zapotrzebowanie na kalorie (dla kobiet)Pożądana masa ciała x 35,5 = _____ kaloriiPlanowanie posiłków" Jedz 5-6 małych posiłków zamiast 2-3 dużych" Jeśli nie możesz zjeść wszystkich polecanych ilości warzyw, zrób z nich sok i wypij." Potrawy o smaku słodkim powinno się jeść tylko na pełny żołądek" Gotuj potrawy smaczne i apetycznie wyglądające." Wypijaj 8-10 szklanek wody (najlepiej filtrowanej) dziennie." Jeśli jesteś głodny, zjedz coś wysokobiałkowego, np.garść orzechów." Nie pij płynów przed i w czasie posiłków.Wypełnią ci żołądek i nie zmieści się główna,odżywcza potrawa." Spraw, aby pora posiłku była miłym wydarzeniem; zrelaksuj się przed jedzeniem, spożywajposiłek w towarzystwie rodziny czy przyjaciół, zadbaj o miłą atmosferę przy stole." Przeczytaj rozdział 17 dotyczący utraty apetytu i stosuj się do podanych tam wskazówek." Pół godziny przed posiłkiem wypij 1/2 szklanki wody z łyżeczką soku z cytryny, abypobudzić wytwarzanie soków trawiennych." Wykonaj parę ćwiczeń przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt." Jeśli nie przybierasz na wadze, zwiększ porcje dań.Za znaczący uważa się 5-procentowy spadek wagi.Utrata 10% normalnej masy ciałato już powód do alarmu.15-procentowy spadek ciężaru ciała prowadzi do utraty apetytu,zmęczenia, depresji i zmniejszenia szans na wyleczenie.Jeśli nie możesz spożywać wystarczającej ilości kalorii, białek i substancjiodżywczych zawartych w zdrowej żywności i nie możesz zyskać na wadze lub utrzymać144 masy odpowiedniej dla swojego wzrostu i wieku, niezbędne jest odżywianie uzupełniające.Proponujemy przygotowane w domu koktajle wzmacniające i multiwitaminę, a nie gotowe,płynne środki uzupełniające w puszkach.Dieta uzupełniającaWraz z polecanymi potrawami zażywaj codziennie następujące środki uzupełniające:" Witamina E - zażywaj 1600 jm.jako mieszankę tokoferolów; część może być zawarta wmultiwitaminie, a reszta w preparatach przeciwutleniaczy." Witamina K - zażywaj taką ilość tej witaminy, jaka znajduje się w multiwitaminie; dużedawki witaminy E wymagają dodatkowego przyjmowania witaminy K." Mieszanka karotenów - zażywaj 100000 jm.mieszanych karotenów; część przyjmiesz wmultiwitaminie, resztę jak preparat przeciwutleniaczy." Multiwitaminy i minerały - zażywaj optymalną dawkę, zalecaną na opakowaniu." Preparaty przeciwutleniaczy - powinny zawierać witaminę C, witaminę E, beta-karoten iinne karoteny oraz selen.Niektóre środki tego typu zawiera też ekstrakt zielonej herbaty isilimaryna." Olej rybi (EPA) - zażywaj 1000 do 1600 miligramów EPA.Sprawdz zawartość EPA wkapsułkach.Ostrzeżenie: Jeśli bierzesz uzupełniające dawki jakichkolwiek witaminrozpuszczalnych w tłuszczach, musisz też brać witaminę E, aby zapobiec ich utlenianiu.POTRAWY, KTRE POWINIENEZ JEZ CODZIENNIEWłącz do diety jak najwięcej wymienionych dań.Czasami zjesz większą porcję,czasami mniejszą.Pamiętaj, liczba dań jest ważniejsza niż wielkość porcji.Warzywa z rodziny krzyżowychprzynajmniej 2 razy dziennie (raz może być w postaci soku)- brokuły- kapusta włoska- brukselka- kapusta ogrodowa- kapusta- kalafiorWarzywa o działaniu przeciwutteniającymprzynajmniej 1-2 razy dziennie (l porcja może być w postaci soku)- ignam (roślina tropikalna)145 - pomidory- bataty- papryka słodka- marchew- szparagi- szpinakWarzywa liściaste1-2 razy dziennie- botwina- cykoria endywia- sałata ciemnozielona- cykoria- kiełki- mniszek lekarski- szczawInne warzywaraz dziennie- ziemniaki grzyby (shiitake, maitake, Reishi)- rzepa szwedzka- rzodkiewki- buraki- piżmian jadalny- dynia zimowa lub letnia- kalarepa- ogórki- kasztany- kukurydza- fasolka szparagowa- fasolka zielona- groszek słodki- warzywa morskie (wodorosty, kombu, agar-agar, krasnorosty, irlandzki mech, morskasałata)146 Co to jest jedna porcja danej potrawy?Oto średnie jednorazowe porcje.Jeśli nie możesz zjeść takiej ilości pokarmu np [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lo2chrzanow.htw.pl