[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Można je także przyjmować (o czym już pisaÅ‚em) w mieszancez otartym majerankiem lub z otrÄ™bami.Kminek wchodzi w skÅ‚ad mieszanek zioÅ‚owych Nor mos ani Neonor mos an, Di ges t os an i Rekt os an, wyciÄ…g pÅ‚ynnyz owoców kminku jest skÅ‚adnikiem syropu R h e 1 a x, a suchy wyciÄ…g skÅ‚adnikiem proszku Gas t r ochol.W dawnej Polsce kminek byÅ‚ ceniony jako lek zioÅ‚owy i szczególnieczÄ™sto stosowany wÅ›ród biedoty na różnego rodzaju dolegliwoÅ›citrawienne, ale uważano go też za dobry Å›rodek przy czerwoncei upÅ‚awach.Jak piszÄ… D.TyszyÅ„ska-Kownacka i T.Starek w książceZioÅ‚a w polskim domu, Syreniusz (1541 1611) podawaÅ‚, że nasionakminku zebrane wyÅ‚Ä…cznie nocÄ… rozgniatano zalewajÄ…c wodÄ… i trzy­mano przez 30 dni w garnku zagrzebanym w koÅ„skim gnoju,a nastÄ™pnie dodawano octu różanego i gotowano aż do zgÄ™stnieniamasy.Z niej sporzÄ…dzano maść na choroby oczu.Dawniej kminkowi przypisywano także moce magiczne odpÄ™dzajÄ…cezÅ‚e duchy i dlatego jego nasiona noszono w woreczku zawieszonym napiersi.Przyprawa wchodziÅ‚a przed wiekami w skÅ‚ad wielu specjalnychnapojów miÅ‚osnych.Kolendra siewna(Coriandrum sativum L.)Inne nazwy: kolender, pieprzyk, pieprz polski.Angielska: Coriander.Francuska: Coriandre.Niemiecka: Korian-der.Rosyjska: Kiszmiec posiewnoj.Jej nazwa W7wodzi siÄ™ od słów greckich: koris  pluskwa i annon105  anyż.(Zwieże liÅ›cie i niedojrzaÅ‚e owoce majÄ… nieprzyjemny zapachpluskwy, który znika dopiero po dojrzeniu roÅ›liny.)Zaliczana jest do najstarszych roÅ›lin uprawianych przez czÅ‚owieka.Już w obrazkowym alfabecie egipskim  tzw.zapisach hieroglificznych(ok.2500 r.p.n.e.) udaÅ‚o siÄ™ rozszyfrować informacjÄ™, że nasionapieprzyku byÅ‚y jednym ze skÅ‚adników używanych do produkcjioszaÅ‚amiajÄ…cego wina.Wzmianki o kolendrze (zwanej unschi) znale­ziono również podczas żmudnego odczytywania pisma na zwojachsÅ‚ynnego egipskiego papirusu Ebersa, który powstaÅ‚ wprawdzie okoÅ‚o1500 r.p.n.e., ale wedÅ‚ug opinii niektórych badaczy jest w dużej mierzeodpisem tekstów starszych o 10 wieków.W zapisach na papirusie zaliczano kolendrÄ™ (obok np.gorczycy,kminku, tymianku i pioÅ‚unu) do roÅ›lin o wyraznym dziaÅ‚aniu uzdra­wiajÄ…cym.RoÅ›lina wchodziÅ‚a też w skÅ‚ad specjalnego napoju piwnegosporzÄ…dzanego przeciwko bÅ‚Ä™dnicy egipskiej, a także maÅ›ci stosowanejw bólach gÅ‚owy.Nazwy aryjskie kolendry (dhanyaka i kusthumbari)podajÄ… autorzy pism sanskryckich powstaÅ‚ych w Indiach w VII  VIw.p.n.e.O nazwie hebrajskiej roÅ›liny (gad) dowiadujemy siÄ™ zaÅ› zeStarego Testamentu.Kolendra byÅ‚a popularnÄ… przyprawÄ… w starożytnej Grecji i Rzymie,skÄ…d zawÄ™drowaÅ‚a do Europy Zrodkowej.FigurowaÅ‚a pod nazwÄ…coriandrum w pierwszym inwentarzu ogrodów cesarskich KarolaWielkiego z 812 roku.W Polsce roÅ›lina jako przyprawa znana byÅ‚a już w okresiewczesnopiastowskim, a w Å›redniowieczu doceniono jÄ… również jakolek na wiele schorzeÅ„.ZmarÅ‚y w 1573 roku autor Herbarza Polskiego,Marcin z UrzÄ™dowa uznawaÅ‚ kolendrÄ™ za popularne zioÅ‚o:  Wiadomykoriander każdemu także i też dzieci w pieluszkach znajÄ…, pocukrowanyraczej pożywajÄ…".Na przeÅ‚omie XV i XVI wieku botanik i lekarzStefan Falimierz tak pisaÅ‚ m.in.:  Koriander jest ziele, którego nasieniapospolicie pożywamy w lekarstwie (.) Też gdy proch koriandrówbÄ™dzie pity z wódkÄ… boragowÄ…, oddala drżenie serdeczne".A SzymonSyreÅ„ski (1542 1611) stwierdza:  Cukier na przyprawnym koriandrzecukiernicy czyniÄ…, który wiele na sobie cukru ma, a ten pospolicie dobankietów i szlaftrunków bywa używany".Kolendra siewna jest roÅ›linÄ… jednorocznÄ… o cienkim wrzecionowa­tym korzeniu, z którego do wysokoÅ›ci 70 cm wyrasta obÅ‚a, w górzerozgaÅ‚Ä™ziona Å‚odyga.LiÅ›cie dolne dÅ‚ogoogonkowe o blaszkach pojedyn­czych lub podzielonych na 3 do 5 listków wyrastajÄ…cych parami, brzegblaszki zÄ…bkowany.LiÅ›cie Å›rodkowe również ogonkowe, 2 3-krotniepierzastosieczne, na szczycie zaostrzone.LiÅ›cie górne siedzÄ…ce, swoim106 wyglÄ…dem zbliżone do Å›rodkowych.RoÅ›lina kwitnie w koÅ„cu czerwcai w lipcu, wytwarzajÄ…c biaÅ‚e lub biaÅ‚oróżowawe kwiaty osadzonew baldachach 3 10-szypuÅ‚kowych.Owoc stanowi żółtawobrunatna,okrÄ…gÅ‚a (o Å›rednicy do 5 mm), żeberkowata rozÅ‚upka rozpadajÄ…ca siÄ™przy nacisku na dwie połówki.Kolendra zawiera m.in.olejek eteryczny, żywice, fitoncydy, zwiÄ…zkikumarynowe, fitosterole, olej tÅ‚usty, zwiÄ…zki biaÅ‚kowe i cukrowe,pektyny, skrobiÄ™ i mikroelementy [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • lo2chrzanow.htw.pl